Zakopane i okolice w dobrym smaku

szarotka logo 

26 kwietnia 2013 roku, w piękne, wiosennie przedpołudnie w gościnnej sali „Jasnego Pałacu” w Zakopanem zainaugurowano realizację projektu „Zakopane i okolice w dobrym smaku”.

Projekt jest wspólną inicjatywą Fundacji „OKO”, Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury pod patronatem Starosty Tatrzańskiego Andrzeja Gąsienicy-Makowskiego i patronatem medialnym miesięcznika regionalnego „OKO na Zakopane i okolice” oraz portalu internetowego okoonline.pl.

 

Ma na celu utworzenie grupy zakładów gastronomicznych wspólnie realizujących program rozwoju kuchni regionalnej promujących zakopiańską i podhalańską gastronomię, co winno skutkować podniesieniem jakości usług oraz przyczynić się do znaczącego wzrostu ilości klientów ze wszystkich trzech segmentów: stałych mieszkańców, gości, którzy przyjechali na nasz teren oraz smakoszy, którzy specjalnie będą przyjeżdżali na Podtatrze w ramach zorganizowanej turystyki kulinarnej.

  

SP 1    SP 2

 

Zakopiańskie i podhalańskie zakłady gastronomiczne będą oceniane przez wyłonioną grupę ekspertów, a efektem pracy tego zespołu będzie wydawanie przewodników po podhalańskiej gastronomii (dwa wydania rocznie: jesień/zima oraz wiosna/lato) opisujących plusy i minusy poszczególnych restauracji . Lokale uczestniczące w projekcie będą intensywnie promowane w Polsce i poza jej granicami przy współudziale Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej, portali internetowych: jedzijedz.pl, gastronauci.pl, okoonline.pl, miesięcznika regionalnego „OKO na Zakopane i okolice” oraz innych magazynów ogólnopolskich, stacji telewizyjnych i radiowych. Lokale te będą widocznie oznakowane, a najlepszym z nich będą przyznawane znaki jakości w postaci szarotek.

Licznie zgromadzeni na pierwszym spotkaniu przedstawiciele środowiska gastronomicznego z zainteresowaniem przyjęli przedstawione przez dyrektora Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury Krzysztofa Króla-Łęgowskiego i prezesa zarządu Fundacji „OKO” Andrzeja Bogusławskiego założenia projektu, deklarując chęć uczestnictwa w projekcie oraz apelując do pozostałych właścicieli i menedżerów lokali gastronomicznych o aktywne włączenie się w realizację projektu. Uzgodniono również, że kolejne ogólne spotkanie osób zainteresowanych realizacja projektu odbędzie się na początku czerwca.

 

    logo2 

Szlakiem Stylu ...
Szlakiem Stylu ...
Szlakiem Stylu ...

Share

Najbliższe wydarzenia

Brak wydarzeń

baner reklama